Новини

Тримай руку на пульсі музичної індустрії разом з нами!

Європейська музична індустрія на карантині

Сьогодні ми хочемо розповісти про запобіжні заходи, які приймаються в європейських країнах, що відбувається у нас в Україні, як врятувати людські життя і при цьому не завдати колосальної шкоди організаторам масових заходів та музичній індустрії в цілому.
Для початку пройдемо по країнах Європи, щоб зрозуміти, які заборони існують на континенті і порівняємо з нашими, українськими.
Німеччина. У вівторок, 10 березня, ця країна з найбільшим в Європі ринком live-індустрії, рекомендувала заборонити всі публічні та приватні заходи, де збирається більше, ніж 1000 людей.
Великобританія. Органи громадської охорони здоров’я острова в цьому місяці заявляли, що не планують забороняти проведення великих заходів в країні, щоб зупинити поширення Covid-19. Мабуть, у британців все під контролем. Так тримати!
Франція. Всі заходи, які налічують понад 100 осіб — заборонені в країні як мінімум до 15 квітня. Саме так заявив прем’єр-міністр Франції Едуард Філіп в п’ятницю 13-го березня. До речі, раніше, 9-го березня, заборона була на заходи, які налічують понад 1000 осіб.
Італія. Це та сама європейська країна, яка чи не найбільше страждає від коронавірусу (друга в світі після Китаю), з більш ніж 10 000 випадків захворювання і 600 смертей на середу 11 березня. Прем’єр-міністр Джузеппе Конте встановив загальнонаціональну заборону, наказавши італійцям залишатися вдома і оголосивши Італію «зоною, що охороняється». Так і до цього дня — музика грає лише з вікон житлових будинків.
Нідерланди. На прес-конференції 12-го березня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив про скасування всіх заходів за участю понад 100 осіб, а також про закриття театрів, музеїв і всіх спортивних об’єктів.
Росія. У порівнянні зі своїми сусідами в Європі і Азії, Росія уникнула спалаху коронавірусу і залишилася відносно не пошкоджена пандемією, зі своїми 28 випадками (більшість з яких нещодавно повернулися з Італії) і без смертельних результатів.
Швеція. Шведи повідомили про свою першу смерть від Covid-19 11-го березня, і в той же день уряд заявив, що за рекомендацією Агентства суспільної охорони здоров’я (Folkhälsomyndigheten) оголосить поза законом публічні збори з чисельністю, понад 500 людей.
Швейцарія. Ця держава стала одним з перших європейських країн, яка заборонила проведення будь-яких заходів з чисельністю до 1000 чоловік. На передодні минулих вихідних, як ви вже могли здогадатися по загальноєвропейський тенденції — ліміт був знижений до 100 чоловік. Заборона поширюється на всі заходи — приватні або публічні.
Данія. Прем’єр-міністр Данії Метте Фредерікса 6-го березня заявив, що його уряд пропонує скасувати або відкласти заходи, в яких бере участь понад 1000 осіб, включаючи концерти, спортивні заходи і виставки. 11 березня ця рекомендація була знижена до 100 чоловік і діє до цього дня.
Австрія. Станом на понеділок, 16 березня, Австрія заборонила проведення будь-яких зборів чисельністю більше п’яти осіб. У разі порушення правил надзвичайного стану, жителям загрожує штраф в розмірі до 3600 євро. Так, ця країна лідирує по найжорстокішим заходам проти поширення коронавірусу в Європі.
Бельгія. Тут в даний момент існують лише регіональні заборони на заходи і часткові скасування івентів в великих містах. Але, на днях, влада швидше за все візьме серйозніші заходи на загальнонаціональному рівні.
Іспанія. Асоціація музичних промоутерів (APM) володіє повною картиною ситуації в королівстві, де діє кілька регіональних обмежень на масові заходи. На даний момент, тут дозволені івенти, які налічують менше 1000 чоловік.

Україна. Що у нас в Україні — ви явно знаєте, тому нам не варто зайвий раз повторюватися і пічкати повторюваною інформацією. І, швидше за все, просидівши вдома на минулих вихідних, ви встигли здогадатися, що музична індустрія зазнає колосальних збитків. Але це ніщо, в порівнянні з людськими життями.
Але як же все таки пом’якшити удар по музичній індустрії? І на цей випадок у нас є цікавий досвід, який впевненими кроками просуває Всеукраїнська Асоціація музичних подій.
Тож, у п’ятницю, 13 березня, члени Всеукраїнської Асоціації Музичних Подій звернулись до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути можливість запровадження податкових канікул або інших заходів із зменшення податкового навантаження для підтримки організаторів музичних подій на час карантину.
Вже зараз індустрія може не дорахуватись місячної виручки. Очевидно, що в цю суму входить також і заробітна плата персоналу. Втрати концертної індустрії можуть сягнути 75% та мати довгостроковий характер. Адже у зв’язку із панікою на фоні коронавірусу люди почнуть повертати квитки і на майбутні музичні події.
Як зазначають в Асоціації, уряди іноземних країн вже допомагають бізнесу під час епідемії запроваджуючи різноманітні заходи підтримки. Для прикладу у Великій Британії уряд виділяє £18 млрд фунтів, що спрямовані безпосередньо на підтримку британської економіки в цьому році. З них 7 млрд. фунтів буде направлено на підтримку найбільш вразливих категорій населення та бізнесу, чиї доходи можуть різко впасти в разі епідемії коронавірусу. Прем’єр-міністр Італії зробив заяву, що уряд виділить 25 млрд. євро для програм державної підтримки найбільш вразливого бізнесу, що постраждав від епідемії коронавірусу.
“Концертна індустрія однією з перших постраждала через коронавірус та запровадження карантину. Збитки оцінюються десятками мільйонів гривень, в довгостроковій перспективі державі не вигідно, щоб бізнес, який створює робочі місця та справно платить податки закрився. Саме тому ми просимо Уряд про підтримку в цей нелегкий час” — зазначив Президент Асоціації Олександр Санченко.
Друзі, зважаючи на ситуацію нам потрібно більш ретельно дотримуватися холоднокровності, правил запобігання коронавіруса і вміло планувати музичні заходи на найближче майбутнє. Все буде добре!

 

Контакти

+‭380 (67) 100 15 29‬ info@vamp.org.ua вулиця Січових Стрільців, 37-41, Київ

Вступити в асоціацію або задати питання